Evde Ekmek Yapmak İçin 5 Önemli Sebep

Ekmek, kadim bir gıda. Öyle kıymetli ki, bir şeyin değerini anlatırken ‘su, ekmek kadar önemli’ diye bir kıyas bir cümlemiz bile var. İnsanlığın en eski devirlerinden bu yana, buğday başta olmak üzere, pek çok tahıldan, tohumdan ekmeği elleriyle yoğurup, sofrasına koymuş insanlık. Asırlar geçmiş, nice medeniyetler gelmiş geçmiş dünyadan, ancak ekmeğin kıymeti değişmemiş.

Zamanın ilerlemesiyle beraber, pek çok şey gibi ekmeğe de dokunmuş endüstriyel eller pardon makineler. Elde yoğrulan lezzet gitmiş, içine türlü türlü katkılar konmuş ve gıda işlevini nerdeyse yitiren ekmek, endüstriyel bir metaya dönüşmüş.

Ekşi ekşi kokan, doygun, leziz, esmer ekmekler yerine beyaz, katkılı ve hastalık sebebi ekmekler… Peki, bu işin bir çaresi yok mu? Elbette var. Hala eski, genetiği oynanmamış buğday ve tahıllarla, ekşi mayadan hazırlanan, güzel kokulu, katkısız ekmekler yapan yerler var.  Bu noktada ekmeğinizi Sade Pazar’dan temin edebilirsiniz. Ancak söylemek istediğimiz başka! Evde ekmeğinizi kendiniz yapabilirsiniz, tıpkı büyüklerimizin, ninelerimizin yaptığı gibi. Ekşi mayayla, nohut mayasıyla veya diğer fermente yollarla. İşte size evde ekmek yapmak için 5 önemli sebep:

  1. Denemeden bilemeyebilirsiniz ama kesinlikle kendi elinizle yapacağınız ekmek dünyanın en leziz ekmeğidir. Evi saran kokusu, hafif ekşimsi tat ve kabuğu çatlamış ekmek. Deneyin, hak vereceksiniz!
  2. Nasıl bir ekmek istediğinizi kendiniz belirlersiniz. Buğdayın ve tahılın genetiği mi değişti? O zaman genetiği değişmemiş geleneksel tohumdan mamul, taş değirmende öğütülerek hazırlanmış unları tercih eder, yine evde kendi hazırladığınız mayalarla buluşturarak ekmek yaparsınız. Gözünüzün gördüğü, gönlünüzün aldığı, şifa dolu ekmek! İçinde fındık da olur, ceviz de. Kuru üzüm, kuru kayısı, hatta kuru domates. Ya belki baharat, ya da bir tutam nefis kokulu biberiye. Tohumlara ne dersiniz, keten tohumu, çörekotu veya susam?
  3. Yine evde yapacağınız ekmek, belki de yiyebileceğiniz en sağlıklı ekmektir. Tercih ettiğiniz malzemelerden, yapacağınız usule, pişireceğiniz materyale kadar kendiniz seçeceksiniz. Ellerinizle yoğuracak, belki dualar edeceksiniz. İçine saf sevgi ve samimiyet katılmış, her şey gibi ekmeğiniz de şifalı ve temiz olacak. Dışarıdan alınan, içeriği çoğu zaman meçhul, hem doğallık hem de helal olması açısından sıkıntılı olan endüstriyel ekmeklerden uzak durmak, evdeki hastalık yapıcı birkaç .sebebin ortadan kalkmasına vesile olacak.
  4. Ekmek yapmak zor gibi görünse de aslında zor değil! Usul ve zamanlama gibi şeyler tecrübe edildikçe ekmek yapmak oldukça kolaylaşıyor. Bir süre sonra ekmeğe ne kadar un ekleyeceğiniz, mayayı hangi saatlerde uyandırıp besleyeceğiniz ve hangi ısıda ve kapta pişirirseniz güzel olacağı gibi bütün meseleler bir bir oturuyor yerine. Bu yüzden ekmek yapmak zor ve hazırlamak saatler alıyor gibi bahaneleri unutun!
  5. Ekmek yapmak, bir çok insana göre bir terapi şekli. Bütün aşamalarını bir bir izlediğiniz ekmek, hazırlanmasından pişmesine kadar insana ayrı bir keyif yaşatıyor. Tadı, dokusu, kokusu ve verdiği huzur! Özellikle dünyaca ünlü ekşi maya ( sourdough bread- artisan bread) ustalarının ve sanatçılarının da söylediği bir şey bu. Sanatçı diyoruz, evet çünkü ekmek yapmak büyük bir sanat da ayrı zamanda. Küçük bir tavsiye: Ekmek ustalarını izleyin. Ekmeğin ne kadar huzur verici olduğunu göreceksiniz. Tartine bread, sourdough bread, artisan isimleriyle aratıp bir çok video bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir