Günlük ev işlerimizin büyük çoğunluğu mutfakta geçiyor. Kahvaltı, ara öğün, çay, meyve, akşam yemeği, tatlı vs. derken, iş hiç bitmiyor. Mutfağa ayırdığımız süre ve enerji kadar, bedenimiz ve sağlığımız da aynı ölçüde mutfaktan payını alıyor. Bu yüzden mutfak çok önemli. Peki bu kadar vakit geçirdiğimiz ve gayret sarf ettiğimiz mutfaklarımız, bize ne kadar uygun? Kullandığımız gıda malzemeleri, tencereler, kaplar, yöntemler ne kadar doğru? İşte yanlışlardan kurtulmak için 7 basit adım.
- Su, en önemli adım. Canlı su hayattır. Beklemiş, plastik damacana ve kaplarda tutulmuş suları içmeyin. Sularınızı bulabilirseniz temiz kalmış dağ sularından, imkanınız yoksa cam damacanalardan seçin. Dondurma, toprak küpte dinlendirme gibi yöntemleri de araştırabilirsiniz.
- İşlenmiş kimyasal katkılar ve koruyucularla dolu, artık gıda vasfını yitirmiş endüstriyel ürünleri evinizden çıkarın. Abur cubur, konserve, bisküvi, pasta, meyve suyu ne varsa bitmelerini beklemeden mutfağınızdan çıkarın.
- Un, yağ, tuz gibi temel gıda malzemelerini doğal ve sağlıklı olanlardan seçin. İyotlu tuz yerine, geleneksel kaya tuzu, bitkisel rafineri yağ ve margarin yerine, sızma zeytinyağı ve tereyağı, işlenmiş un ve şeker yerine de, geleneksel değirmen unu ve kaya şekeri kullanın. Unutmayın evdeki en büyük zehirler bunlardır.
- Pişirme kaplarınızı doğru seçin. Teflon, aliminyum gibi zararlı pişirme kaplarını mutfaklarınızdan tamamen çıkarın. Ağır metal zehirlenmelerinden, nörolojik hastalıklara kadar pek çok zararları var. Döküm tencere, toprak güveç, cam ve çelik kaplarla sağlıklı yemekler pişirin.
- Mutfakta en zararlı materyallerden: Plastik! Mutfak dolaplarımız plastik kaplar ve gereçlerle dolu. Özellikle ısı artışının olması plastiklerin çözünmesine sebep oluyor. Petrol türevi bu materyal, gıdalara da geçiş yapabiliyor. Yalnız unutmayın, plastiğin ucuzu da çok pahalısı da plastik! Cam, çelik, emaye veya bambu kaplar da pekala plastiğin yerini tutabilir.
- Mutfağınızı zehirle temizlemeyin! Maalesef pek çok mutfak, zehirli, ağır kimyasallar ve suni kokularla dolu deterjanlarla kirletiliyor ve sağlığa çok büyük zararlar veriliyor. Çamaşır suyu, yağ çözücü, krem temizleyici, kireç sökücü, lavabo açıcı, elde bulaşık sıvısı derken derken bir sürü zehir. Oysa zeytinyağlı sabun, arap sabunu, sirke, karbonat gibi geleneksel temizleyiciler gayet güzel temizliyor mutfağı!
- Pişirilmiş yemeklerle yapılan konservelerden ve buzluk ürünlerinden uzak durun. Maalesef bu konuda evde yapılanlar da markettekiler gibi zararlı. Bayat ve beklemiş yemekleri yemeyin. Meyveyi sebzeyi, başka mevsimde de yemek istiyorsanız kurutma, fermente turşu gibi yöntemlerle muhafaza etmeyi deneyin.